Kako ginko biloba pomaže našem zdravlju

Ginko biloba vuče korene sa dalekog istoka, a predstavlja najstariju biljku na Zemlji koja je uspela da preživi ledeno doba. Njeno lekovito dejstvo je poznato vekovima, baš koliko se i koristi u kineskoj medicini. Međutim, kineska medicina nije danas jedina koja primenjuje lečenje ovom biljkom. Smatra se da je ginko biloba najrasprostranjeniji prirodni preparat sadašnjice. Njena lekovita svojstva uspešno pomažu u otklanjanju raznih vrsta tegoba, a u ovom tekstu ćemo otkriti i kojih.http://zdravljesjuga.com/kako-ginko-biloba-pomaze-nasem-zdravlju/

Lekovitost ginko bilobe sadržana je u njenom listu koji u sebi sadrži flavonoide, bilobalid i ginko glide, eterična ulja i taninsku kiselinu. Zbog visoke koncentracije flavonoida, ova biljka ima jako antioksidaciono dejstvo. U organizam se unosi oralno, putem tableta, kapi ili čaj, ali je najučinkovitija kada se upotrebljava suvi ekstrakt njenog lista.

Ginko biloba se najčešće koristi kod lečenja starijih osoba jer poboljšava moždane aktivnosti. Zbog toga je česta terapija i kod osoba koje pate od Alchajmerove bolesti. Pošto poboljšava perifernu i moždanu cirkulaciju, ova lekovita biljka se uspešno koristi i kod lečenja posledica moždanog udara. Za starije osobe koje nisu obolele, preporučuje se doza od 120 do 240 mg ekstrata dnevno, 4 do 6 nedelja. Redovnom upotrebom ginko bilobe sprečavaju se neugodnosti koje prate proces starenja i povećava se fizička i psihička snaga.

Ginko biloba je efikasna kod lečenja dijabetičara jer povećava iskorištavanje glukoze. Uspešno se koristi i za sprečavanje tegoba i problema osoba koje pate od alergija iastme. Zbog njenog antiagregacionog dejstva, koristi se kod upale vena jer sprečava trombozu. Reguliše krvni pritisak i rad jetre i bubrega. Ginko biloba je i prirodni lek protiv migrene jer pomaže kod glavobolja i vrtoglavice.

Pored ovih lekovitih dejstava, ginko biloba se koristi u lečenju muške neplodnosti i impotencije, a ima i antidepresivna svojstva.

Saveti

Upozorenja

Komentariši