Bacite otrove iz frižidera!

hrenovke

U današnje vreme je, kao nikada ranije, izuzetno važno da svi mi pažljivo biramo namirnice koje kupujemo i vodimo računa o tome šta jedemo. Svakako da je prirodna, biljna hrana najbolji izbor, ali evo, donosimo spisak namirnica koje bi prvo trebalo da izbacite, a posebno da ih ne dajete svojoj deci.

Paštete

Spadaju u grupu proizvoda najlošijeg kvaliteta. Za paštete se uglavnom koriste životinjski delovi najgore kategorije, jer je najjeftinije. Oko 50 odsto paštete čini sve ono što nije meso: voda, masnoće, kožice, iznutrice, izolati, skrob, so, začini… U njih ide velika količina soli, koja se ne oseća toliko u ukusu, pošto se dodaje dekstroza koja maskira ukus slanoće

Margarin

Margarin je hidrogenizovano biljno ulje, najčešće suncokretov
o ili kukuruzno. Proces hidrogenizacije podrazumeva pretvaranje masti iz tečnih u čvrste, a u margarin se po zakonu moraju dodati vitamini A, D i E kako bi sastav bio što sličniji maslacu. U procesu proizvodnje margarina nastaju trans masti, za koje je dokazano da utiču na povećanje lošeg holesterola LDL i smanjenje dobrog HDL. Konzumiranje margarina je zbog toga povezano sa većim rizikom obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Majonez

Oko 75 odsto majoneza čini suncokretovo ulje. 100 grama majoneza ima više kalorija nego 100 grama slanine. Light majonezi imaju manje masti, ali i dalje nemaju nikakvih nutritivnih vrednosti. Majonez s maslinovim uljem ima do 15 odsto maslinovog ulja, a ostatak je suncokretovo ili kukuruzno ulje.Dobro je poznato kako jaja negativno utiču na zdravlje.

Topljeni sir

U topljenom siru ima oko 50 odsto sira, a ostalo su voda, proteini, masnoće, razni dodaci i so, koje u topljenim siru ima otprilike dva puta više nego u običnom siru. Procesom topljenja se menja hemijski sastav sira koji u startu nije jedna od zdravijih namirnica. Ukratko, topljeni sir je daleko kaloričniji od običnog.

Zamene za čokoladu

Čokolada je katastrofalna namirnica, ali zamene za istu su još veće zlo. U njima ima više šećera, a umesto kakao butera se uglavnom koriste hidrogenizirane biljne masti ili palmino ulje. Iako prava čokolada ima oko 50 odsto šećera, zbog visokog udela masti ne izaziva brzu insulinsku reakciju u organizmu. Unos veštačkog šećera treba eliminisati ili bar ograničiti.

Energetski napici

Sadrže stifoodborne-illnes-jpgmulanse kao što su kofein, taurin i preko 10 odsto šećera, osim ako nisu u dijetalnim verzijama. U ovim proizvodima ima znatno više kofeina nego u kafi. Stimulansi povećavaju krvni pritisak, ubrzavaju rad srca, utiču na kvalitet sna i dehidriraju organizam. Kombinacija sa alkoholom je opasna, jer energetska pića deluju kao stimulans, a alkohol kao depresant. Stimulativni efekat energetskih pića onemogućava procenu koliko ste alkohola zaista popili i kako to utiče na vas.

Ostavite odgovor