“Čudotvorne” pahuljice

pah

Kada mi se neko požali na višak kilograma a ja ga upitam za navike u ishrani, gotovo uvek dobijem isti odgovor: “Počeo (la) sam da vodim računa, jedem pahuljice za doručak”. Sličan odgovor daju oni sa povišenim holesterolom kao i oni sa nekim drugim zdravstvenim tegobama. Pahuljice dođu kao sinonim za zdravu ishranu i mnogi smatraju da će im one rešiti sve zdravstvene probleme. 

Sećam se jednog gospodina koji je zaplašen visokim vrednostima holesterola pun entuzijazma redovno nekoliko meseci svakog jutra jeo samo pahuljice sa jogurtom. Čuo je da su jako zdrave. I tako svakog  jutra nekoliko meseci, rezultati zanemarljivi, on razočaran. Pahuljice su o.k. ali daleko od toga da je dovoljno samo jesti pahuljice pa da tegobe nestanu kao rukom odnesene.

Ne bi trebalo da vam se doručak svede samo na pahuljice, jer niti su pahuljice čudotvorna namirnica, niti je je jednoličnost u ishrani dobra. Raznovrsnost je jedan od osnovnih principa pravilne ishrane jer samo raznovrsna ishrana može obezbediti sve hranljive sastojke. Osim toga, jednolična, monotona ishrana ubija motivaciju. Ako ste rešili da se zdravije hranite ali su vam obroci jednolični verovatno ćete brzo dići ruke od svega i vratiti se starim navikama.  Zato želim da vas podsetim na još neke namirnice koje vam takođe mogu obezbediti  dobar i kvalitetan doručak.
Pošto su pahuljice već toliko popularne, evo najpre nekoliko predloga na koje načine ih još možete spremati. Najjednostavniji a rekla bih i omiljeni (bar po onome što čujem) način korišćenja pahuljica je potapanje u jogurtu.  Zašto ne biste probali pahuljice u toploj varijanti? Meni lično  mnogo više prija topla hrana, pa tako i kada koristim pahuljice, koristim ih prelivene toplom vodom ili prokuvane. Ukoliko ih prelivam toplom vodom onda ih pre toga sameljem i tako pravim domaću kašu.  Za domaću kašu od pahuljica sličnu onim koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane dovoljno je samleti pahuljice, preliti ih vrućom vodom i dodati sastojke po želji. Ukoliko dodajete voće, nema potrebe za zaslađivanjem jer je voće već dovoljno slatko, posebno sušeno. Nutritivna vrednost kaše zavisi od dodatih sastojaka. S obzirom da je doručak prvi obrok u toku dana, veoma je važno da bude kvalitetan kako biste imali dovoljno energije za dnevne akivnosti. Dodajte u kašu, recimo, taan ili kikiriki puter, ili možda kašičicu kokosovog ulja. Na ovaj način ćete uneti kvalitetne masti i bićete duže siti. Prednost domaćih kaša je što tačno znate šta stavljate i koliko stavljate. Ako ih sladite, vodite računa o vrsti i količini zaslađivača.
Cele pahuljice možete prokuvati u vodi ili biljnom mleku, a zatim opet dodati ostale sastojke. Ukus obogatitie kakaoom, rogačem, cimetom ili vanilom.
Pahuljice su dobra osnova za priremu pljeskavica. Za ovu svrhu koriste se cele ili mlevene pahuljice a zatim se dodaje sitno seckano povrće i mlevene semenke. Veliki je broj mogućnosti i kombinovanja različitih sastojaka. Sendvič od integralnog hleba namazan puterom ili gijem sa jednom ovakvom pljeskavicom i salatom možete poneti i na posao. Ni malo komplikovano.
Nekada se u ishrani koristilo celo zrno, ali zbog svoje praktičnosti i mogućnosti brze pripreme pahuljice su gotovo potpuno potisnule ovaj način upotrebe žitarica.  Nažalost, danas se retko kuva heljda, raž, ječam, ovas, proso… Iako priprema celog zrna zahteva nešto više vremena, ovakav obrok je nutritivno kvalitetniji. Kao što kažu makrobiotičari, samo iz zrna može da izraste biljka, dok iz pahuljice ne može. U procesu proizvodnje pahuljice gube izvesnu količinu hranljivih sastojaka – zato je celo zrno žitarice mnogo hranljivije. Zašto za promenu ne biste ponekad skuvali celo zrno ovsa, raži ili ječma? Jedino o čemu bi trebalo voditi računa je pravilna priprema. Da biste izbegli štetan uticaj fitinske kiseline, žitarice obavezno potopite preko noći, dodajte kašiku limunovog soka ili sirćeta. Ujutro vodu procedite, dolijte novu i skuvajte zrno. U ovakvu kašu opet možete dodati već pomenute sastojke. Ukoliko nemate vremena za jutarnje kuvanje, žitarice možete skuvati i uveče, s tim što ih onda treba potopiti ujutro pre polaska na posao kako bi dovoljno vremena odstajale u vodi.
Klijanjem žitarica dobija se prava riznica hranljivih sastojaka. Isklijalo zrno se koristi na različite načine a jedan od njih je da se samelje, zatim se doda seckano povrće, semenke i začini a zatim se formiraju ćuftice ili pljeskavice koje se mogu jesti sirove ili pečene. O klijanju ću  detaljnije pisati nekom drugom prilikom.
Kačamak. Obično se priprema od kukuruznog brašna, ali se može kombinovati i sa drugim brašnima. Ja najčešće kombinujem kukuruzno i heljdino, speltino i heljdino ili kuvam speltin griz koji je fantastičan. U kačamak možete dodati neki zeleniš poput spanaća, blitve ili koprive (koju ja posebno volim 🙂 a zatim posuti mlevenim semenkama. Ukoliko vam više odgovara, semenke možete staviti u jogurt ili kefir koji ćete pojesti uz kačamak. Za posnu varijantu dodajte malo tofu sira u kačamak.
Dobar izbor  su i proja ili mafini  napravljeni od raznih kombinacija brašna u koje takođe možete dodati pahuljice i semenke. Vodite računa o kvalitetu ulja koje koristite prilikom pripreme. Izbegavajte rafinisana ulja. Proju i mafine možete napraviti i u posnoj varijanti bez sira i jaja. Po želji možete staviti tofu sir, a može i bez njega. Pite od integralnih kora sa različitim nadevima su dobar i zasićujuć obrok za početak dana.
Namazi su takođe pogodni za doručak. Moj omiljeni namaz koji rado preporučujem je humus. Izuzetno je ukusan i obezbeđuje dugotrajan osećaj sitosti. Sirovi naut potopite preko noći opet sa kašikom sirćeta ili limunovog soka.  Ujutro prospite vodu, sipajte drugu i skuvajte ga. Izmiksajte naut, dodajte kašiku taana, limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, biber ili još neki začin po želji (tucana paprika, kari, đumbir, kurkuma). Sve dobro zajedno izmiksajte, a po potrebi dodajte i kašiku-dve vode u kojoj se naut kuvao kako biste dobili kremastiji humus. Obično kuvam sto grama nauta. Polovinu iskoristim za humus a drugu polovinu za falafel ili pljeskavice koje se pripremaju slično kao i one od pahuljica. U izmiksani naut dodajem mlevene ili prethodno potopljene i oceđene pahuljice, semenje i začine. Nakon toga formiram pljeskavice ili ćuftice koje ispečem.  Zbog jutarnje žurbe sve ovo možete uraditi uveče, a ujutro samo napravite sendvič koji možete poneti i na posao. Ne zaboravite da u sendvič stavite i svežu salatu!
Odličan je i namaz od sirovog suncokreta (mogu se koristiti i druge semenke)  koji takođe vrlo često pravim. Prednost ovog namaza je brza priprema jer se koriste sirove semenke koje se takođe poput žitarica potapaju tokom noći. Ujutro se izmiksaju uz dodatak ostalih sastojaka i sve bude gotovo za desetak minuta. U prodavnicama zdrave hrane ćete naći gotove putere od semenki i orašastog voća zgodne za mazanje ili kao dodatak  paštetama od povrća koje se takođe vrlo brzo i jednostavno pripremaju.

Planirajte doručak u skladu sa svojim obavezama i potrebama organizma. Ponekad će vam prijati laganiji obrok, a ponekad jača verzija. Nekad ćete ujutru bii “gladni kao vuk” a nekad će vam biti dovoljno ,,nešto zrnevlja”. To zavisi od trenutnog stanja i potreba organizma kao i od godišnjeg doba. Izbor je dovoljno veliki da  svakoga dana u sedmici imate različit doručak. Nemojte ovaj prvi dnevni obrok ,,otaljavati’’ ili jesti tek reda radi. Pažljivo ga pripremite, jedite polako i svesno. Male promene u jutarnjoj rutini za lepši početak dana:)

Ostavite odgovor