Gde vas boli glava otkriva uzrok vaše glavobolje

glava

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila ako je reč o, na primer,neispavanosti. Ali nekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mestu, a to je veoma važno jer, u zavisnosti gde se i kako pojavljuje bol, može da sugeriše o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Primera radi, munjevita glavobolja se pojavljuje kao iz vedra neba, a maksimalni intenzitet postiže za nekoliko sekundi, što može da bude pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i izliv krvi u mozak.

S druge strane, ako se glavobolja pojavljuje rano ujutru, to svakako treba proveriti kod lekara jer može da bude reakcija na tumor na mozgu ili vrlo visok krvni pristisak… Takođe, po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju teškoće u vidu, varenju ili raspoloženju, ako inicira napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi posle udarca u glavu.

Glavobolje se razlikuju i po mestu gde nas boli, a ovo su najčešći tipovi:

1. Javlja se u jednoj polovini glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je naporna za one koji pate od nje jer može da traje do 72 časa. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosetljivost na buku i svetlo.

Važno je uzeti prirodni i zdrav preparat protiv bolova  na bazi biljaka za smirenje i opuštanje nerava odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je neko stiska sa svih strana. Najčešće se pojavljuje zbog stresa, a dobro je malo odspavati kada se to desi.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak – reč je o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu da prođu i godine.

Bol se javlja čak i svakog dana, i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata.

Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, a bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nozdrva ili iz nje curi sekret, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji…

Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama, a pomoćiće inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše), ili toplo-hladno tuširanje.

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema sa kičmom i vratom. Na primer, posle dugog sedenja.

Kada se to desi, protegnite se malo i udahnite svež vazduh…

6. Bol u slepoočnicama – javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čuje se i “klik” kad se čeljust pomiče.

Ako se to dogodi, odmah kod lekara.

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu da je dobro voditi dnevnik glavobolje: koliko često se pojavljuje, u koje vreme, gde boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana i piće su prethodile glavobolji… Na osnovu tih beleški kasnije je lakše utvrditi dijagnozu.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije, pa pazite da tokom dana pijete dovoljno vode.

Ovaj članak je objavljen u kategoriji Saveti.

Ostavite odgovor