GIHT: ŠTA IZBEGAVATI, A ŠTA JESTI ?

Giht
Giht

Jeste li ste znali da se giht često naziva i bolest kraljeva? To je upravo zato jer se giht uglavnom razvija kao posljedica pretilosti, prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola.

Giht je ukratko oblik artritisa i upala jednog ili više zglobova, koja je nastala povećanom količinom i odlaganjem kristala mokraćne kiseline u krvi čiji se kristali talože u području između kosti i zgloba. Simptomi gihta su nagli napadi jake boli u zglobovima (primarno nožni palac i koleno), uz oticanje zgloba i crvenilo. Najčešće obolevaju muškarci srednjih godina, dok se kod žena javlja vrlo retko. Rizik pojave bolesti povećava uzimanje tiazidnih diuretika koji ubrzavaju oslobađanje vode iz organizma.

MOKRAĆANA KISELINA je normalan nusprodukt razgradnje purina i drugih tvari u telu. Kada stanica otpušta svoje otpadne produkte, uključujući i mokraćnu kiselinu, onda se putem krvi prenosi do bubrega i eliminira u obliku urina. Međutim, kada u telu nastaje prevelika količina mokraćne kiseline ili kada je otežana njezina eliminacije kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u telu ili hiperuricemije. Ako to stanje potraje dovoljno dugo da se iz mokraćne kiseline na zglobove počnu taložiti kristali mokraćne kiseline, tada govorimo o gihtu. Hiperuricemija se još povezuje sa stanjima poput metaboličkog sindroma, hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), šećerne bolesti tip 2, kronične bolesti bubrega i srčano-žilnih oboljenja. S obzirom da je uzrok gihta upravo nakupljanje mokraćne kiseline u organizmu, potrebno je razmisliti koja hrana dovodi do nešto većeg stvaranja mokraćne kiseline pa iste eliminisati u prehrani.

GIHT I PREHRANA
Jeste li ste znali da se giht često naziva i bolest kraljeva? To je upravo zato jer se giht uglavnom razvija kao posljedica pretilosti, prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola. To je zapravo hrana koja je bogata purinima. Purini su aromatske organske komponente. Jednostavnije rečeno, prisutni su u gotovo svakoj hrani. Neka hrana je posebno bogata purinima, i to je hrana koju trebamo da izbacimo iz prehrane za naše dobro. Zašto? Purini su komponente čijim metabolizmom nastaje mokraćna kiselina koja uzrokuje tegobe, giht.
Hrana koja sadrži vrlo visok sadržaj purina su primarno iznutrice, plava riba (sardine, inćuni), muzgavci (škampi, dagnje), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi, mesni ekstrakti, bujoni, alkohol, kvasac. To je hrana koju bi u vreme akutnog napada gihta trebalo da se izostavi.

AKUTNI NAPAD GIHTA označavaju primarno jaki bolovi u zglobovima gde su nakupljeni kristali mokraćne kiseline. To može trajati tri do pet dana i preporuka je konzumirati tekućinu u većim količinama i to primarno običnu vodu, limunadu ili voćni sok (ne voćni nektar koji sadrži dodatne šećere). Alkohol je komponenta za koju se predlaže da se u potpunosti izbaci, jer osim što potiče lučenje vode iz organizma što uzrokuje koncentrisanje mokraćne kiseline u preostaloj telesnoj tekućini, alkohol takođe smanjuje izlučivanje mokraćne kiseline u urin.

Hrana koja također može da izazove smetnje u vreme akutnog napada:
• Beli hleb i žitarice, dizana i pržena testa, sveža peciva i kruh iz trgovina
• Kuvane i zasolene mahunarke, konzervirano povrće
• Visokomasni mlečni proizvodi
• Gotovo sve kategorije mesa, plava riba (bogato purinima)
• Kakao i čokolada, papar, senf, masni kolači s kremom, mljevena kava, crni čaj

Hrana koja pogoduje u vreme akutnog napada gihta, ali i kasnije:
• Dvopek, tost, integralan pirinač, domaći beskvni hleb, kukuruzna i pšenična krupica
• Sve korenasto povrće (krompir, šargarepa, cvekla), zatim tikvice, salate, paradajzi, zelene mlade mahune..
• Voće i voćni sokovi
• Hladno ceđeno maslinovo i suncokretovo ulje

Nakon akutnog napada gihta treba da se prestane uzimati bilo kakve količine ionako katastroalno štetnih namirnica kao što su alkohol, iznutrice, suhomesnati proizvodi i muzgavci. Voće ne treba izostavljati, osobito poželjno je da čovek bude na hladno ceđenim sokovima koje pravi u vlastitom sokovniku. Istraživanja su pokazala da primjerice jabuke, trešnje, borovnice, ali i neko slično šumsko voće može pomoći u smirivanju napada gihta u kombinaciji sa šargarepom. Avokado i ananas su također pokazali interesantne efekte protiv stvaranja mokraćne kiseline. Ukoliko imate jako težak problem sa gihtom i učestale bolove, bilo bi poželjno da pređete na hladno ceđene sokove bazirane najviše na korištećenju jabuke i šargarepe, i sa time kombinovati ostale gore navedene voćne sastojke.

Općenito, potrebno je smanjiti unos hrane za otprilike 500 kcal od uobičajenog energetskg unosa, a jela rasporedite u maksimalno dva do tri obroka na dan, sa razmakom od prethodnog do sledećeg jela u trajanju od pet sati kako bi se želudac odmorio. Nemojte da razblažujete kiseline potrebne za varenje obroka, pa stoga nemojte da pijete vodu u razmaku od pola časova pre obroka i sat vremena nakon obroka. Za regulaciju gihta, na početku je potrebno malo „odricanja“, međutim nakon regulacije mokraćne kiseline, potrebno je da se uravnoteži prehrana, najbolje prema principima sirove biljne ishrane.

ZAKLJUČAK ZA HITNO REAGOVANJE:
– Preporučava se hitno čistiti organizam prema uputsvima dr. Ričarda Šulca
– osobitu pažnju posvjetiti čišćenju bubrega i bešike
– pojačati masažu nogu, osobito obolelog dela tela
– piti minimalno 6 litara vode radi ispiranja mokraćne kiseline i viška toksičnih materija koje uzrokoju giht
– noge najmanje 2x dnevno umakati po 20 minuta u intenzivno toploj vodi koja je na granici vrele vode i u tih 20 minuta dodatno preporučujemo pored imati i kantu ili kadu gde se voda 3x tokom tog vremena po cca 30 sekundi umoči ili polije hladnom vodom
– nakon umakanja nogu namazati noge sa formulom za obnovu dubokog tkiva, ne štediti na tome
– pojačati fizičku aktivnost i boriti se sa svojom nogom, ne odustati
– stalno podizati svoj duh i ne gledajte na problem već na rešenje problema
– 3x dnevno masirajte svoja stopala barem po 5-10 minuta
– što se tiče hrane za dodatno jačanje mišića i kosti preporučujemo: ovas, kokos, praziluk, ribizla, repa, lisnato povrće i raznovrsno sveže voće. – Koja hrana revitalizuje i jaca misice i kosti.

Za više informacija javiti se na kontakt:
http://tinkturedrsulca.com/kontakt/

Ostavite odgovor