Kako prekinuti štucanje prirodnim putem

Beautiful young woman covering the face with her hand, isolated on a white background

Štucanje tj.štucavica je refleksna radnja koja ne može da se kontroliše a ponavlja se više puta u minuti. Ukoliko traje duže od dan-dva, neophodna je pomoć lekara, a u ostalim slučajevima može se zaustaviti pomoću malih trikova i brojnih narodnih lekova. Štucanje (singultus) predstavlja nevoljno grčenje dijafragme, velikog mišićnog organa koji razdvaja grudnu i trbušnu duplju i učestvuje u regulisanju disanja. Kada naglo udahnemo vazduh i on ubrzano krene ka plućima, telo reaguje tako što ga zaustavlja zatvaranjem epiglotisa, poklopca grkljana, odnosno skupljnjem glasnih žica, pri čemu nastaje karakterističan zvuk „hik“ .

Napadi štucanja odlikuju se ustaljenim ritmom i pravilnim vremenskim razmacima između dva „hika“ i obično prestaju spontano u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati. Pomoć lekara neophodna je ukoliko traju duže od dan-dva, ili postanu hronični, jer u takvim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljno oboljenje. Učestalo štucanje kod odraslih veoma retko može da uzrokuje iscrpljenost,nedostatak sna i gubitak telesne težine, a osim terapije koju propisuje zvanična medicina, protiv ovog stanja umnogome pomazu i narodni lekovi.

Štucavica uzroci

Iako se često javlja bez posebnog razloga, štucanje kod odraslih mogu izazvati brojni uzroci- srčani udar,poremećaji u funkciji jednjaka i želuca,zapaljenje pluća, hepatitis,trudnoća i niz drugih faktora koji nadražuju dijafragmu ili okolne nerve i uzrokuju kontrakcije i učestalo štucanje. Može ga provocirati i refluks želudačne kiseline,odnosno gorušica.Do štucanja najčešće dolazi kada je stomak nadut, što se dešava kada se „nagutamo“vazduha nakon konzumiranja suviše tople ili hladne hrane i pića,ukoliko jedemo veoma začinjenu hranu,usled brzog i prekomernog unosa hrane,preteranog konzumiranja alkohola, a mogu ga izazvati i gazirana pića. Iznenadna promena telesne temperature,kao na primer tuširanje hladnom vodom, takođe izaziva nadutost stomaka i štucanje. Uzbuđenje, stres, smeh,plač, vikanje kao i druge intenzivne emocije neretko su okidači ove neprijatne pojave.

Kako prekinuti štucanje

Većina poznatih trikova za zaustavljanje štucanja zasnivaju se na dva principa.Jedan od njih jeste stimulacija pneumo-gastričnog nerva (nerv lutalac, upravlja mekim nepcem, ždrelom i grkljanom) nekom drugom radnjom, koji će signalizirati mozgu da prestane sa štucanjem. Drugi princip utemeljen je na činjenici da visoka koncentracija ugljen-dioksida u krvi zaustavlja štucanje (zbog toga se na primer zadržava dah).

Najpoznatiji prirodni lekovi protiv štucanja

Naši stari služili su se brojnim metodama za zaustavIjanje štucanja. Evo nekih:

• uzeti kašiku mešavine od podjednake količine crne slačice i biljnog maslaca
• usitniti pet-šest zelenih kardamona, prokuvati ih u dve šolje vode, a kada polovina tečnosti ispari, procediti i popiti vruć čaj
• pojesti nešto kiselo, krišku limuna ili pomorandže, ili popiti kašiku prirodnog jabukovog  sirćeta;
• delotvorno je i sisanje korena djumbira
• veliku kašiku putera od kikirikija držati u ustima desetak sekundi, a zatim progutati bez žvakanja
• pojesti malo čili sosa
• u čaši tople vode razmutiti kašiku meda, stavite na koren jezika i progutati.
• Mirođija je jedan od najboljih lekova protiv štucanja. Može da se prožvaće kašika semena ove biljke ili da se skuva čaj od mirođije od četiri kašičice ploda ili dve kašičice usitnjene sveže ili suve biljke koje se preliju sa 2,5 dl ključale vode. Nakon toga se čaj ostavi poklopljen tri do pet minuta, pa se procedi i pije nezaslađen.
• Čaj od anisa takođe prekida štucanje, a spravlja se tako što se kašičica semena prelije sa 2 dl kipuće vode, procedi i popije nakon desetak minuta.

Ovaj članak je objavljen u kategoriji Bolesti.

Ostavite odgovor