Kokosovo ulje štiti zube

Kokosovo ulje deluje protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba, saopštili su naučnici na konferenciji Društva za opštu mikrobiologiju, na Vorvik univerzitetu u Engleskoj.

A izgleda da kokosovo ulje deluje široko protiv mnogih patogena, što ga čini važnim, prirodnim oruđem za borbu protiv infekcija.
Istraživači Atlon instituta za tehnologiju u Irskoj isprobali su antibakterijsko dejstvo kokosovog ulja, tretirajući ga enzimima u procesu sličnom varenju, da bi videli kako se to ulje ponaša nakon što se konzumira. Otkrili su da nakon što se proguta, kokosovo ulje je u stanju da zaustavi rast većine sojeva bakterija streptokoka, uključujući i Streptococcus mutans. Ta bakterije je glavni uzrok kvarenja zuba, jer proizvodi kiselinu koja oštećuje zube.

Osim toga, taj istraživački tim je utvrdio i da svareno (enzimima modifikovano) kokosovo ulje aktivno deluje i protiv gljivice, kandide, koja izaziva niz zdravstvenih problema. Dalja istraživanja u ovom pravcu se bave time da utvrde kako kokosovo ulje reaguje sa streptokoknim bakterijama na molekularnom nivou i da li može da uništi i druge vrste štetnih bakterija i gljivica.

Dr Dejmian Bredi, koji je vodio ovo istraživanje, izjavio je da bi u proizvode za dentalnu higijenu trebalo uključiti i relativno prirodan preparat na bazi enzimima modifikovanog kokosovog ulja, pogotovo zato što je on delotvoran i u  malim koncentracijama. S obzirom da je kvarenje zuba problem od koga pati 60 do 90% populacije dece, kao i odraslih u razvijenim zemljama, ovo je važna alternativa hemijskim preparatima – pogotovo zato što bakterije postepeno postaju otporne na antibiotike.

Ovome bismo dodali da je malo čudno razmišljanje da bi trebalo praviti preparat za zaštitu zuba od enzimima modifikovanog kokosovog ulja, koje simulira preradu kokosovog ulja u organizmu. Valjda je dovoljno ako jedemo hladno ceđeno kokosovo ulje – enzimi u našem organizmu će već sami obaviti ono što treba!

Ovaj članak je objavljen u kategoriji Pogledi.

Ostavite odgovor