Kopriva izvor gvozđa

caj-od-koprive

Kopriva ima dosta veliki koren a stabljika raste u visini i do metar i po. Listovi su joj u obliku srca, na vrhovima zašiljeni a na obodima testerasti. Prekriveni su zaokama koje su kukaste na vrhovima. Kada se dodirne, žari, jer izliva oštre sokove na kožu. Veruje se da ovakvo žarenje koprivom leči reumatizam. Koristi se u lekovite svrhe i kao industrijska biljka.

Kopriva raste kao korovska biljka na zapuštenim mestima, neobrađenim oranicama, pored puteva, u jarkovima i slično. Sigurno da ne postoji osoba na našim prostorima, koja nikada nije videla koprivu.

Drugi nazivi za ovu lekovitu biljku su još i koprva, kopriva obična, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.

Cela biljka je lekovita, tako da se u prolece kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Može se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u prolece i jesen. Seme sazreva u avgustu.

Lekovita svojstva

Kopriva se najčešće upotrebljava kao lek za čišćenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zračenja, malokrvnosti, čira na zelucu, nesanice, nervoze. Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvozđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Čaj od koprive odlično je prirodno sredstvo za iskašljavanje, pročišćava jetru, želudac i creva, a ujedno je koristan lek protiv anemije, groznice, žutice, malarije. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama leči čir na želucu i dvanaestopalacnom crevu, pročišćava krv, olakšava varenje, umanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, kopriva je dobar prirodni lek protiv vodene bolesti, gihta, jetre, bubrega, prostate i nesvestice. Ipak u našem narodu se najčešće koristi za lečenje malokrvnosti.

Osim čaja, od koprive se mogu spravljati razna ukusna i lekovita jela, kao sto su supe, čorbe, pite, rolati, salate i slično. Zato je, kad god je moguće, treba imati na trpezi.

Kapi od koprive preporučuju se za jačanje korena kose i protiv opadanja kose.

Ostavite odgovor