Materijalizam vodi u depresiju

man-wiht-falling-money

Materijalisti su znatno depresivniji i nesretniji u životu zato što ne pokazuju zahvalnost i apsolutno sve mere kroz novac, kažu psiholozi.

Svesni smo toga da je u vreme krize i opšte nemaštine pisati o materijalizmu pomalo nepopularno, ali svejedno vredi razmišljati da li je novac baš sve na svetu i može li nam doneti sreću. Naučnici i dalje tvrde da ne može, a evo i zašto.
Istraživanje na američkom Univerzitetu Baylor pokazalo je da osobe materijalističkog pristupa životu kojima je jedini cilj zaraditi što više novca da bi ga što ekstravagantnije potrošili imajuznatno ćešće simptome depresije i opšteg nezadovoljstva životom u odnosu na druge ljude.

Takav stav u životu je glavni uzrok problemima jer se fokusiranjem na materijalne vrednosti ljudi ograničavaju na to da nisu u stanju da budu zahvalni na onome što su već stekli u životu.

Potpuna posvećenost onome što nemaš, a želiš je negativan način razmišljanja, tvrde psiholozi, pa iako u nekim slučajevima može služiti kao motivacija, zapravo je, sveukupno gledano, loše za zdravlje.

money from the skyProblem je u tome što stalnim sticanjem ne postajete srećniji nego podižete svoje ciljeve i nastavljate potragu za materijalnim,koja vam u stvari donosi nezadovoljstvo.

S druge strane, zahvalnost i zadovoljstvo pozitivni su stavovi koji pogodno utiču na naše odnose prema drugima. Tako se materijalisti ograničavaju na pomoć ljudima unutar porodice, i tu njihova darežljivost staje.

Stoga, iako nije loše imati novac, možda bi vam baš ono donelo problem u životu.

Kada je novac merilo svega, sreće nema (Shutterstock)

Ostavite odgovor