Navike kojima uništavate bubrege

Navike kojima uništavate bubrege

Bubrezi su među najvažnijim organima našeg telesnog sistema – filtriraju krv, proizvode hormone, apsorbiraju minerale.Posebno su poznati i kao zaštitnici tela od otrova, zato što eliminišu  toksine i neutrališu  kiseline. Ovaj mali organ dnevno pročisti čak 200 litarakrvi.Zbog svega što čine za naše telo, trebali bismo ih čuvati.

Ipak  istraživanja pokazuju drugačije – bubrezi se svakodnevno nalaze na udaru štetnih navika koje ih oslabljuju i oštećuju.Bolesti bubrega pripadaju grupi “tihih bolesti”, čiji se simptomi neće pokazati na samom početku bolesti, nego kada je situacija već ozbiljna.Naučnaistraživanja i iskustva pacijenata pokazala su da bubrezi godinama mogu obavljati svoju funkciju, ali sa smanjenim kapacitetom. Oštećeni bubrezi mogu raditi i sa samo 20 posto svog kapaciteta, a da ne posumnjamo da s njima nešto nije u redu.Zato su preventiva i pravovremeno delovanje najvažniji.

Rešite se nezdravih navika

Ovo su, prema mišljenjima stručnjaka, 10 štetnih navika koje opasno oštećuju vaše bubrege i koje je potrebno što pre menjati:

1. Manjak vode u organizmu 

Najvažniji zadatak bubrega je filtriranje krvi i eliminacija toksina iz organizma. Bubrezima u toj funkciji pomaže tečnost, konkretno voda. Ako je ne unosimo dovoljno, bubrezi slabije rade i dolazi do nakupljanja toksina, koji će ih oštetiti.

2. Višak soli u ishrani

Zlatno je pravilo – ne više od 5 grama soli dnevno za zdravlje celog organizma.Što manje to je zdravije,1  gram je sasvim dovoljno a najzdravije je bez unosa rafinisane soli.Naš organizam sve potrebne količine mineralnih soli može da dobije iz prirodne sirove biljne hrane. Sve više od toga je previše, i višak će prvi osetiti bubrezi. Kod slanih namirnica, bubrezi rade više jer moraju izlučiti natrijum koji se nalazi u soli. Višak soli utiče i na krvni pritisak i  brojne druge bolesti pa je unos soli svakako nužno kontrolisati.

3. Zadržavanje urina

Mnogi izbegavaju koristiti javne toalete ili zbog silnih obaveza odgađaju odlazak na toalet. Često zadržavanje urina povećava pritisak na mokraćnu bešiku, a može dovesti i do otkazivanja bubrega, bubrežnih kamenaca i inkontinencije.

4. Previše šećera 

Dovoljno je popiti samo dva zaslađena pića dnevno da se poveća nivo proteina u mokraći, pokazuju nedavna istraživanja. Protein u mokraći jedna je od prvih znakova poteškoća s bubrezima. Ponekad unosimo i do 10 puta više šećera od preporučene doze, čime su bubrezi na stalnom udaru. Naravno koriščenje veštačkog rafinisanog belog šećera je apsolutno nezdravo i štetno i u najmanjim količinama.Ne postoji izgovor i opravdanje za konzumiranje ovog otrova i u najmanjim količinama.

5. Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina i minerala preduslovt je za nastajanje bolesti bubrega. Vitamin B6 i magnezijum smanjuju rizik od dobijanja bubrežnih kamenaca pa namirnice bogate tim vitaminima i mineralima svakako uključite u svoju redovnu isrhranu.

6. Životinjski proteini 

Za zdrave bubrege, ishrana bi trebala obilovati voćem i povrćem. Svaki unos proteina, naročito namirnica životinjskog porekla koje su nezdrave u svakom obimu i pogledu, dodatno opterećuje rad bubrega. S vremenom, to može dovesti do oštećenja i smanjene funkcije bubrega.

7. Manjak sna

Tokom spavanja, telo obnavlja oštećeno tkivo bubrega, pa je redovan san nužan za oporavak bubrega. Preporuka je 7-9 sati (idealno 8), svakog dana.
 

8.Više nego štetna kafa

Poput soli, i kafa opterećuje bubrege. Kofein može povisiti krvni pritisak, čime su bubrezi pod posebnim stresom,  što s vremenom dovodi do njihovih oštećenja. Konzumiranje kafe je takodje nezdravo i štetno i u najmanjim količinama.

9. Tablete protiv bolova 

Iskustva pacijenata pokazala su da korištenje tableta protiv bolova (kao što su aspirini, ibuprofeni i druge grupe lekova) može dovesti do nagle insuficijencije tj. slabosti  bubrega. Birajte radije prirodne metode ublažavanja bola i zaštitite svoje bubrege.

10. Konzumacija alkohola

Alkohol je toksin kojeg bubrezi moraju preraditi i izbaciti. Kao diuretik telu oduzima dragocenu vodu i tako dvostruko  nepovoljno utiče na rad bubrega.Alkohol je katastrofalno štetan po ljudsko zdravlje i u najmanjim količinama i u bilo kom obliku.

Ovaj članak je objavljen u kategoriji Bolesti.

Ostavite odgovor