NEW START

novi_pocetak-620x300

NEW START  svetski je preventivno-zdravstveni program, izrađen od strane eminentnih zdravstvenih stručnjaka sa Univerziteta „Loma Linda” u Kaliforniji.

NEW START uspešno primenjuju mnogi zdravstveni centri i sanatorijumi prirodnog lečenja širom sveta. Program ima za cilj da približi ljudima poznavanje i upotrebu prirodnih lekovitih resursa za održavanje zdravlja u njegovoj kompleksnosti.

new-start

NEW START vodi ka novom načinu života po principima osnovne definicije zdravlja Svetske zdravstve organizacije (WHO) koja glasi:

„Zdravlje nije samo odsustvo bolesti. Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog, socijalnog i duhovnog blagostanja čoveka.”

Program NEW START pokriva najširi spektar životnih navika, afirmiše pozitivne moralne i duhovne vrednosti, a njihovom primenom se maksimalno povećavaju faktori koji povoljno utiču na čovekovo fizičko, mentalno, duhovno i socijalno blagostanje.

Kada se ispravno i dugoročno primenjuje, program NEW START doprinosi smanjenju zdravstvenih tegoba i pruža nov pogled na zdravlje i način života. Radi se o osam jednostavnih principa:

ishrana-620x300NUTRITION/ISHRANA

Pravilna ishrana je temelj dobrog zdravlja i regeneracije organizma. Prvobitna i najkorisnija ishrana sastoji se od voća, povrća, žitarica i orašastih polodava. Najvažniji dnevni obrok treba da bude doručak koji treba da sadrži najviše kalorija. Konzumiranje prirodne hrane značajno poboljšava prevenciju od mnogih oboljenja i zdravstvenih problema.

Saznajte više…

vezbanje-620x300
EXERCISE/VEŽBANJE

Pokret je zakon života. Vežbanje rapidno poboljšava telesno zdravlje, i izrazito poboljšava stanje uma i duha. Fizičku kondiciju povećavamo aerobikom, strečingom, ili pilates vežbanjem. Kad god je to moguće najbolje je vežbati napolju u prirodi. Dokazano je da osobe koje najmanje 4 puta sedmično vežbaju po 40 minuta značajno smanjuju rizik od dobijanja infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti. Vežbanje utiče na smanjenje gojaznosti, a time i na postupno smanjenje i uspostavljanje kontrole krvno gpritiska. Najdostupnija, idealna vežba za sve jeste brzo hodanje. Jedna stara izreka kaže: „Svi imamo dva doktora, desnu i levu nogu.”

Saznajte više…

 

voda-620x300
WATER/VODA

Oko 70% našeg tela čini voda. Zato je potrebno znati koliko, šta i kada piti. Čista voda je najbolja tečnost za telo. Dovoljno tečnosti u telu pomaže bubrezima da prečiste krv kako bi štetne materije izbacili preko urina. Našem sistemu za varenje voda je potrebna da bi resorpcija hrane bila maksimalna i da ne bi patili od zatvora. Voda je potrebna koži da bi bila glatka i sveža. Čak i kosti sadrže određenu količinu vode da bi sačuvale svoju gipkost i trajnost. Voda je neophodna kako u telu, tako i van tela — za održavanje higijene. Korišćenje vode u vidu hidroterapije (sauna, hladno tuširanje, različite kupke) ima veoma pozitivan efekat na zdravlje.

Saznajte više…

 

sunce-620x300
SUN/SUNCE

Sunce je osnovni izvor energije za sve žive organizme na našoj planeti. Zahvaljujući ultraljubičastim zracima, Sunce deluje kao dezinfekciono sredstvo koje uništava mikrobe. Jedino uz pomoć sunčevih zraka, u koži se iz provitamina stvara vitamin D, koji je neophodan za ugradnju kalcijuma u koštano tkivo. Sunčevi zraci imaju značajnu ulogu u održavanju hormonalne ravnoteže kao i u pravilnom odvijanju biohemijskih procesa u toku metabolizma. Umereno izlaganje sunčevim zracima jača imunitet.

Saznajte više…

 

trezvenost-620x300

TEMPERANCE/TREZVENOST 

Uživati u dobrim stvarima ali sa merom, da biste izbegli njihovu štetnost. To je mudar poduhvat iako je veoma težak. To znači praktikovati pravilnu ishranu, uravnoteženost u sportu, zabavi, na seksualnom području. Takođe, eliminisati alkohol, nikotin, kofein i druge štetne supstance uključujući i droge. Umerenost je nit koja se provlači kroz sve elemente NEW START programa.

Saznajte više…

 

vazduh-620x300
AIR/VAZDUH

Prisutnost vazduha osnova je za život. Ako nestane vazduha duže od 5 minuta, mogu nastati trajna oštećenja mozga. Svakome ko želi da ima dobro zdravlje neophodno je da redovno provetrava prostoriju u kojoj boravi. Čist i svež vazduh uslovaljavaju zdravo strujanje krvi u telu. On osvežava telo čineći ga jakim i zdravim, dok istovremeno utiče na um obogaćujući ga staloženošću i vedrinom. On podstiče apetit i čini da varenje bude bolje, donosi zdrav i sladak san. Naučite da dišete duboko i da redovno vežbate na svežem vazduhu.

Saznajte više…

 

odmor-620x300

REST/ODMOR

Regeneracija fizičke i duhovne snage zahteva kvalitetan san, za odrasle u dužini od 7 do 8 sati. Posle odmora treba da sledi aktivan rad, ali treba voditi računa da se ne preforsiramo i ne stresiramo. Veoma je korisno odvojiti jedan dan u sedmici za odmor sa porodicom, ili za molitvu, meditaciju/razmišljanje ili posetu prijateljima. Umerenost je nit koja se provlači kroz sve elemente NEW STARTA-a.

Saznajte više…

poverenje-620x300
TRUST/POVERENJE

Poverenje je tesno povezano sa fizičkim zdravljem. Ono stvara preduslove za mentalno i socijalno zdravlje. Pozitivan stav i emocije kao što su ljubav, radost, vera i poverenje stvaraju odbrambene mehanizme imunog sistema. Pomoć drugima i izgradnja poverenja doprinosi zdravom stanju organizma u celini. Ispravne odluke čovek će donositi tada kada ima čvrsto poverenje u Boga.

Saznajte više…

Ovi se principi preporučuju kao optimalizacija ličnog životnog stila. Rezultati se pokazuju ne samo na kontroli osnovnih antropoloških vrednosti kao što su holesterol, krvni pritisak, masnoća u telu, već i u unutrašnjem osećaju vitalnosti, ličnog mira i radosnog života.

Odlučite se za NOVI POČETAK (NEW START) u vašem životu.

Ukoliko želite više detalja, kontaktirajte dežurnog lekara  (064/07-44-328), i nutricionistu (069/40-50-222). Ako želite detaljan program sa dnevnom terapijom javite se na E-mail:t_asic@hotmail.com

Ovaj članak je objavljen u kategoriji Saveti.

Jedan komentar na “NEW START

  1. Pingback: Jednostavan plan ishrane | Zdravlje s juga

Ostavite odgovor