Postan pasulj – pun pogodak

Postoji stari običaj da se tokom godine posti sredom i petkom, kad se obično priprema pasulj. To je baš dobro, pošto je pasulj jedna od najzdravijih namirnica, a evo zašto.

Zrno pasulja je puno zdravih nutrijenata: kvalitetnih biljnih proteina, biljnih vlakana, folata, magnezijuma i gvožđa. Visok sadržaj biljnih vlakana u pasulju pomaže rad creva (doprinosi prevenciji zatvora), pomaže da se snizi holesterol i smanjuje rizik od dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Kad dodate tome magnezijum i folat koji pasulj sadrži, postaje jasno da je pasulj namirnica koja može značajno doprineti kardiovaskularnom zdravlju, čak i ako se pojede mala količina svakog dana.
Sve mahunarke su značajan izvor antioksidanasa i imaju preventivno dejstvo protiv nastanka malignih promena. Antioksidansi koje sadrži zrno pasulja imaju snažno dejstvo protiv degenerativnih promena povezanih sa starenjem koje izazivaju slobodni radikali. Možda niste znali sledeće (zato što se retko pominje): pasulj sadrži i značajne količine omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (važnih za zdravlje krvnih sudova, srca i mozga) i tiamina (vitamin B1).
Istraživanja ukazuju na još jednu važnu stvar koja se tiče pasulja: naime, on deluje stabilizujuće na nivo šećera u krvi. Kad su nivoi šećera stabilni, luči se manje insulina, a manje insulina znači da će se manje masti skladištiti u telu. Zahvaljujući tome pasulj je namirnica koja daje osećaj sitosti, dok istovremeno smanjuje šanse od gojenja.
Veoma je dobra ideja imati pasulj nekoliko puta nedeljno na jelovniku. Uostalom, zar to nije tradicionalna domaća namirnica koja othranila generacije naših predaka?

 

Izvori:
https://authoritynutrition.com
www.whfoods.com
www.rodalesorganiclife.com
www.healwithfood.org
http://beaninstitute.com

Ostavite odgovor