5-dnevni program čišćenja kože

Dan 1

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– 15-20 minuta nakon ispijanja vode sa limunom popiti dve šolje čaja za detoksikaciju „Kože”

Priprema čaja za detoksikaciju Kože:
Uveče potopiti 6 kašika čaja u 1800 ml destilisane vode. Koristiti samo posude od nerđajućeg čelika ili stakla. Neka biljke budu u vodi preko noći. Ujutro zagrejati do ključanja, smanjiti toplotu i neka lagano vri 1 minut. Ostavite da se čaj malo prohladi, pijte ga toplog. Proceđene  biljke, nemojte odbaciti. Stavite stare biljke nazad u lonac, dodajte 3 kašike svežeg čaja i 1800 ml destilisane vode. Ostavite da odstoji preko noći i ponovite ceo postupak. Ovo radite tri puta, a zatim odbacite sve iskorišćene biljke i počnite ispočetka.
– Jedno objašnjenje, u tekstu stoji da se kod pripreme čaja koristi 1,8l destilisane vode a pije se samo 1,5l. To je zato što jedan deo ispari a jedan deo se zadrži u biljkama posle ceđenja.

Način primene: Konzumiranje čaja u istim ovim količinama ponovlja se još 2 puta tokom dana, što je ukupno 3 puta na dan (trebalo bi biti ukupno 6 šolja čaja dnevno). Ako se radi tretman sa hladnim čaršavom piti 2 šolje 30-45 min pre, 5-6 šolja tokom tretmana, i 2 šolje čaja posle tretmana sa hladnim čaršavom.
– Čaj za detoksikaciju „Kože” se konzumira svih pet dana programa.

Dejstvo čaja „Koža“: Detoksikuje i obnavlja kožu. Rasterećuje jetru i bubrege tako što deo toksina izlazi kroz kožu. Smanjuje iritaciju, upalu i crvenilo kože, podstiče znojenje (sudorifik), povišava temperaturu (diaforetik).

– Nakon ispijanja čaja (30-45 min) početi sa pripremom doručka.

 Tokom prvog i petog dana programa se konzumira samo voće.
Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Recepti sirove hrane, koji se mogu konzumirati tokom pripreme voćnog obroka:
Recept 1:
– 2 kivija 
– 200 g grožđa 
– sok od 1/2 limuna 
– 20 g suvih šljiva 
– 1 kruška 
– prstohvat cimeta 
Priprema: Šljive sitno izrezati, dodati cimet, kivi i izrezanu krušku. Pomešati sa šljivom, nakapati limunovim sokom, dodati grožđe. Po želji zasladiti medom.
Recept 2: 400 g breskvi, 300 g malina, 250 g borovnica, 2 pomorandže, 2 kivija.
Recept 3: 200 g jabuke, 200 g breskvi, po 150 g pomorandže, 1-2 kivija, 100 g zrna grožđa, 50 g zrna nara.
Recept 4: 150 g banana, 150 g narandži, 250 g dinja, 200 g jabuka, 250 g krušaka, 250 g šljiva, 150 g grožđa, 5 kašičica limunova soka, prstohvat cimeta, 2 kašičice bagremovog meda (po želji).

Napomene:
– Jela pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.

– Tinktura „Detoks” se konzumira svih pet dana programa.
Način primene: 100 kapi 5 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.
Dejstvo tinkture „Detoks”: Pročišćava nagomilane toksine iz krvi, limfnog sistema, pod kožom i uopšte iz organizma.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svih pet dana programa.
Način primene:
  5-30 kapi 5 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem. (svakog dana povećavati dozu za par kapi (2-4 kapi), ne preterivati).
Dejstvo tinkture „Cirkulacija”: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

– Ulje Jojobe i čajnog drveta se koristi svih pet dana programa.
Način primene: 5-30 (opciono može i manje-više) kapi na oboleli deo kože, nežno utrljati. Utrljavati češće, kada koža upije ulje.

Dejstvo ulja „Jojoba i čajno drvo”Umirjuje i isceljuje bilo koju iritaciju kože.

– Tokom dana najmanje jednom do tri puta uraditi četkanje kože, u trajanju od 5 do 10 minuta.
Način primene:
– Odgovarajućom suvom četkom očistiti (izribati) kompletnu kožu nakon čega je obavezno tuširanje. Četkanje je najbolje obavljati u kadi, dok je osoba suva, pre primene toplo/hladnog tuširanja.

Napomene:
– Za ovu namenu koristi se četka sačinjena isključivo od prirodnih materijala i vlakana.
– Prilikom četkanja treba biti oprezan sa eventualnim ranama, infekcijama i osipima i dok se prelazi preko lica.
– Četkanje se počinje od nogu i uvek potezima usmerenim prema srcu, osim kod četkanja leđa kada se kreće od ramena prema dole. Kao što je prikazano strelicama na slici.
– Alternativno umesto četke može poslužiti sunđer od prirodnih materijala.

– Tokom dana, najmanje jednom, primenjivati toplo-hladno tuširanje. U početku se pusti topla voda dok se ne dođe do vruće i drži se nekoliko minuta, a zatim se pusti hladna voda oko jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta.
Napomena: Voda treba da bude što vrelija i hladnija, koliko može da se izdrži. Početi sa postepenim povećanjem vruće i hladne vode. Ako postoji neki problem, tuširanje raditi na oboleli deo tela, u protivnom tuširati ceo organizam, jednom dnevno.

Metoda hladnog čaršava (u slučaju najtežih oboljenja)

Metodu hladnog čaršava najbolje primeniti ujutru trećeg dana programa kada osoba posti na ceđenim sokovima.

– Tretman hladnim čaršavom se primenjuje u slučaju najtežih oboljenja.
Ovaj tretman se može primeniti samo u kadi u kojoj se može napuniti voda koja bi osobi, kada uđe u kadu, došla do ispod grla ili najniže do srca. Tretman hladnim čaršavom obavlja pomagač, dok je osoba koja se leči u ovom slučaju skoro potpuno pasivna.
Način primene:
– Napuniti kadu sa vrućom vodom toliko da se jedva može ući.
– U krpi ili tkanini veličine jedne majice (može se na kvadrat iseći stara majica) prosuti po jednu punu šaku ljute paprike, iseckanog đumbira i suve slačice (umesto slačice može iseckani beli luk). Krpu ili tkaninu zavezati nekim konopcem i baciti u vrelu kupku.
– Pre ulaska u kadu pritisnuti krpu nekoliko puta rukom ili, ukoliko je voda prevruća, nekim predmetom.
– Pre ulaska u kadu predeo genitalija i bradavice dobro namazati vazelinom da bi se zaštitili.
– Nakon ulaska u kadu treba intenzivno piti vrući čaj. Preporučuje se najmanje pet-šest šolja čaja za detoksikaciju kože dok je osoba u kadi.
– Ako se osobi dok je u kadi vrti u glavi ili ima osećaj da će pasti u nesvest neka joj pomagač na čelo ili glavu stavi hladan peškir ili oblogu. Osim toga, obavezno je imati pored sebe dve vrste tinktura: tinkturu od aleve paprike i tinkturu od lobelije. Paprika sprečava da dođe do nesvestice, a lobelija zaustavlja grčeve koji se ponekad javljaju po celom telu.
– Kada čovek dođe do tačke da više ne možete izdržati ni sekundu u kadi (otprilike 20 minuta do pola sata nakon ulaska), pomagač treba da pomogne da se izdrži još barem 5 minuta jer u tom vremenu osoba koja je u kadi treba da doživi „tačku ključanja”.
– Nakon toga pomagač treba da pomogne osobi da izađe iz kade.
– Nakon izlaska iz kade pomagač treba da obmota osobu velikim belim čaršavom koji je prethodno stajao u ledenoj vodi sa većom količinom leda, i da osobu smesti u krevet.
– Krevet se spremi tako što se preko dušeka stavi plastični ili gumeni materijal jer bi se su suprotnom krevet skvasio i zaprljao.
– Preko hladnog, kvasnog čaršava osobi se kad legne stavlja još jedan suv čaršav i preko toga još jedno ili dva ćebeta.
– Stopala i zglobovi su otkriveni i pomagač ih, dok osoba leži, treba namazati maslinovim uljem. U cilju sprečavanja infekcije može se napraviti tonik od belog luka (promešati u blender nekoliko čena belog luka sa vodom) sa kojim se nakvase tabani. Osobi se potom navlače čarape. Na kraju se hladni, vlažni čaršav i ostali čaršavi i ćebad koji su preko osobe stavljaju i preko stopala koliko je to moguće.
– U takvom položaju osoba ostaje najmanje sat vremena, a ako su u pitanju teža oboljenja, onda i nekoliko sati ili preko cele noći.

– Tretman sa vrućom vodom se primenjuje u slučaju najtežih oboljenja ali i preventivno, može se raditi svakog drugog dana.
Način primene: Napuniti kadu sa vrućom vodom i ostati u njoj sat vremena. Kako se voda bude hladila dopunjavati vruću vodu u kadi. Poželjno je da pomagač natapa osobi koja je u kadi čelo i glavu sa kvasnim peškirom. Pomagač je obavezan da povremeno meri puls osobi koja je u kadi. U slučaju da puls prelazi 130 otkucaja u minuti prekinuti sa tretmanom.

Napomena:
– Tretman sa vrućom vodom se može primenjivati i na drugačiji način – ostajanjem u vrućoj vodi u trajanju od 20 minuta nakon čega je potrebno istuširati se hladnom vodom u trajanju od nekoliko minuta (intenzitet vruće i hladne vode prilagođavati osobi koja se leči i postepeno povećavati ili snižavati temperaturu).

– Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Dani 2, 3, 4 (u ovim danima se posti na ceđenim sokovima)

 – Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– 15-20 minuta nakon ispijanja vode sa limunom popiti dve šolje čaja za detoksikaciju „Kože”

– Nakon ispijanja čaja (30-45 min) početi sa pravljenjem ceđenih sokova.

 Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:
Recept 1: kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja:
– Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:
– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan.
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Recept 2: šljiva;
Recept 3: jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene:
– Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.
– Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.
– Više recepata pogledati na sajtu: https://zdravljesjuga.com/prirodno-cedeni-sokovi-recepti/

– Tokom trećeg i četvrtog dana programa piti kalijumsku čorbu.
Recept za „kalijumsku čorbu”:
Kalijumska čorba je veoma ukusan dodatak programu za pročišćavanje tela. Ona će pročistiti telo od otrova i neželjenih soli i kiselina, u isto vreme obezbeđujući potrebnu koncentrisanu količinu vitamina i minerala. Popijte što više možete.
Napravite čorbu u velikom loncu.
Veliki lonac napunite sledećim sastojcima:
– 25% ljuski od krompira
– 25% ljuski od šargarepe i iseckane cele cvekle
– 25% iseckanog crnog luka
– 25% celera i tamnozelenog povrća
– ljute paprike radi ukusa
– dovoljno vode da prekrije svo povrće
Neka se kuva na što manjoj temperaturi dva-tri sata ili malo duže. Procedite, i popijte samo čorbu. Povrće možete baciti ili ostavite za kompost. Napravite da ima dovoljno za dva dana. Ono što se ne pojede, stavite u frižider.

 Tokom dana uraditi sledeće:
– Popiti tinkturu „Detoks” 100 kapi 5 puta dnevno.
– Popiti tinkturu „Cirkulacija” 5-30 kapi 5 puta dnevno.
– Popiti još četri šolje čaja za detoksikaciju „Kože” u toku dana.
– Utrljati ulje „Jojoba i čajno drvo”: 5-30 (opciono može i manje-više) kapi na oboleli deo kože, nežno utrljati. Utrljavati češće, kada koža upije ulje.
– Tokom dana najmanje jednom do tri puta uraditi četkanje kože, u trajanju od 5 do 10 minuta.
– Nakon četkanja
 primenjivati toplo-hladno tuširanje.
– Primenjivati tretman vrućom vodom svakog drugog dana.
– Metodu hladnog čaršava uraditi trećeg dana programa (za najteže slučajeve).
– Tokom trećeg i četvrtog dana programa piti kalijumsku čorbu.
– Pratiti uputstva u prvom danu programa.

 – Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Dan 5

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

 – 15-20 minuta nakon ispijanja vode sa limunom popiti dve šolje čaja za detoksikaciju „Kože”

 – Nakon ispijanja čaja (30-45 min) početi sa pripremom doručka.

– Tokom petog dana programa se konzumira samo voće.

Recepti sirove hrane, koji se mogu konzumirati tokom pripreme voćnog obroka pogledati u prvom danu programa.

Tokom dana uraditi sledeće:
– Popiti tinkturu „Detoks” 100 kapi 5 puta dnevno.
– Popiti tinkturu „Cirkulacija” 5-30 kapi 5 puta dnevno.
– Popiti još četri šolje čaja za detoksikaciju „Kože” u toku dana.
– Utrljati ulje „Jojoba i čajno drvo”: 5-30 (opciono može i manje-više) kapi na oboleli deo kože, nežno utrljati. Utrljavati češće, kada koža upije ulje.
– Tokom dana najmanje jednom do tri puta uraditi četkanje kože, u trajanju od 5 do 10 minuta.
– Nakon četkanja
 primenjivati toplo-hladno tuširanje.
– Primenjivati tretman vrućom vodom svakog drugog dana.
– Pratiti uputstva u prvom danu programa.

 – Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Zaključne napomene:
– Tokom programa ne koristiti ništa što nije predviđeno programom (bilo kakvu drugu hranu, beli hleb, cigarete, kafu, alkohol, žvakaće gume, niti bilo šta drugo), niti koristiti bilo kave grickalice između obroka.
– Tokom programa voda i ceđeni sokovi se mogu piti u neograničenim količinama, stim da ih ne treba piti 15 minuta pre jela i sat vremena nakon jela.

Napomena: Tabela je osmišljena sa ciljem da se dobije bolja preglednost terapije.Biljne formule potrebne za primenu ovog programa u trajanju od 5 dana:
– Tinktura Detoks (100 ml), 1 komad
– Tinktura Cirkulacija (50 ml), 1 komad
– Tinktura od Lobelije (100 ml), 1 komad
– Čaj za detoksikaciju Kože (200 g), 1 komad
– Četka za Cirkulaciju, 1 komad
– Ulje Jojobe i čajnog drveta (30 ml), 1 komad

 Kraj

5-dnevni program čišćenja kože možete naručiti: OVDE.

Napomena: U slučaju nekih nejasnoća ili pitanja možete nas kontaktirati putem telefona ili mejla.
Tel: +381640744328
E-mail: t_asic@hotmail.com