Zanimljive i čudne činjenice o mozgu

mozak-620x330

Telo se može održati u životu, ali bez mozga, osoba ne može istinski živeti. Evo nekih zanimljivih i čudnih činjenica o mozgu.

1. Mozak ne oseća bol: Iako mozak obrađuje signale bola, mozak u stvari ne oseća bol.

2. Vaš mozak ima ogromne potrebe za kiseonikom: Vaš mozak zahteva 20 odsto kiseonika i kalorija potrebnih vašem telu- iako vaš mozak čini samo dva odsto ukupne telesne težine.

3. 80% mozga je voda: To znači da je važno izbegavati dehidraciju zbog vašeg uma.

4. Vaš mozak izlazi noću: Čovek bi pomislio da je vaš mozak aktivniji tokom dana, kada je i ostatak vašeg tela. Ali nije. Vaš mozak je aktivniji kada spavate.

5. Vaš mozak funkcioniše na 10 vati snage: Istina je: Neverovatna kompjuterska snaga vašeg mozga zahteva oko 10 vati snage za rad.

Thinking Man

6. Veći IQ jednak je više snova: Što ste pametniji, više sanjate. Neki ljudi čak smatraju da su pametniji u svojim snovima nego kada su budni.

7. Mozak menja oblik tokom puberteta: Sama struktura mozga menja se tokom tinejdžerskih godina, što može čak i uticati na impulsivno, rizično ponašanje.

8. Vaš mozak može pohraniti sve informacije: Tehnički gledano, naš mozak mora da memoriše sve što doživite, vidite, pročitate ili čujete. Međutim, pravi problem je opoziv – da li možete da pristupite tim informacijama.

9. Informacije u vašem mozgu putuju različitim brzinama: Neuroni u vašem mozgu su drugačije izgrađeni, a informacije putuju po njima različitim brzinama. To je razlog zašto ponekad možete da se setite informacije odmah, a ponekad je potrebno malo duže vremena.

Ostavite odgovor